Epeút-hegesedés

Az epeút-hegesedés kialakulásának oka ismeretlen, a betegség nem gyógyítható, lefolyása lassítható. A májban futó epeutak gyulladás után hegesedni kezdenek, majd elzáródnak, így a májat működésre képtelenné teszik.

Az alábbiakban az epeút-hegesedés tüneteiről, diagnosztizálásáról, a kezelés menetéről olvashat.

Mi az epeút-hegesdés?

A betegség hivatalos megnevezése elsődleges epeút-hegesedés, azaz primer biliáris cirrózis. A kór első szimptómája a májban lévő epeutak gyulladása, mely az epe megrekedését okozza, így az a májsejtekben marad és a véráramba jut. A máj többi része is gyulladás alá kerül, és hegesedés alakul ki.

Mik az epeút-hegesedés jelei?

A betegség egy ideig látszólag tünetmentes, és csak a későbbi fázisban diagnosztizált betegség magyarázza az egykori jeleket. Némelyek viszketéssel, fáradékonysággal küzdenek, a betegek felénél nagyobbodik, keményedik a máj, amely tapintással is érzékelhetővé válik. Ennél is kevesebbeket érint a lépnagyobbodással, esetenként csomókban jelentkező sárgás bőrhibával járó elváltozások, valamint fokozott pigmentképződés, esetleg sárgaság.

Megvastagodhatnak az ujjvégek, de abnormitás észlelhető a csontokban, idegekben, vesében is. Változás tapasztalható a székletben. A betegséget mégis jó eséllyel lehet időben diagnosztizálni, hiszen egy rutin vérvizsgálat megmutatja azokat az ellenanyagokat, amelyek az epeút-hegesedésre utalnak. A pontos kórmeghatározáshoz endoszkópos vizsgálatot alkalmaznak, amely a májon kívüli epeutakat mutatja. Ha azok helyesen működnek, a májban keresik tovább a problémát, esetleg az epeút-hegesedést.

Az epeút-hegesedés kezelése

Az epeút-hegesedés sajnos nem gyógyítható, lefolyása többféle lehet. Lassú előrehaladás esetén kezdetben tünetmentes, nem befolyásolja a mindennapokat, és a beteg kilátásai évekig jók. Ha agresszívabb, néhány év elmúltával súlyos májzsugorodással kell számolni. A heges epeutak endoszkóposan tágíthatóak, kolesztiramint, kalciumot, A-, D-, K-vitamint, urzodeoxikólsavat írhat az orvos, de a májátültetés kínálja a lehető legjobb kilátásokat.


close