Epeúti rák

Az epehólyag egy kicsi, körte alakú szerv a máj alatt a has felső részében. Az epehólyag tárolja az epét, a máj által termelt folyadékot, amely segít a zsír megemésztésében. Az epe a vékonybélbe ürül az epevezetéken keresztül. Epeúti rák az epevezeték bármely részén kialakulhat.

A következőkben az epeúti rák tüneteiről és kezeléséről tájékozódhat.

Korai szakaszában az epeúti rák általában nem okoz tüneteket. Gyakran az epekövek eltávolítása során derül ki a rák. Rutin fizikális vizsgálat során a korai daganatok nem láthatók vagy érezhetők.

A jelentkező tünetek a következők:

  • A sárgaság a leggyakoribb tünete az epeúti ráknak. A sárgaság hatására a bőr és a szemfehérje sárgás elszíneződést mutat. Ennek az az oka, hogy a máj nem tudja kiüríteni az epét, ami miatt a bilirubin szintje megemelkedik a vérben. Azonban a sárgaság leggyakoribb oka nem az epeúti rák, hanem a hepatitis.
  • fájdalom a has felső részén
  • hányinger, hányás, vagy mindkettő
  • általános tünetek: étvágytalanság, súlycsökkenés, láz, haspuffadás

Az epeúti rák kezelése

Az epeúti rák kezelése függ a rák típusától, elhelyezkedésétől és állapotától, valamint a személy általános egészségi állapotától.

Műtét. Mivel a betegség a kezdeti szakaszban nem okoz tüneteket, így amikor felfedezik, már elég fejlett állapotban van. A műtét olykor segíthet elviselni a fájdalmat, és megelőzni a szövődményeket. A műtét során visszaállítják az epe áramlását, vagy katétert vezetnek be, amellyel az epe a vékonybélbe juttatható, vagy kivezethető a testből.

Sugárkezelés. Külső sugárzás esetén a testen kívülről ölik meg a rákos sejteket. A brachyterápia során pedig radioaktív anyagot juttatnak a testbe. A sugárkezelést a műtét után is használják a maradék rákos sejtek megölésére.

Kemoterápia. Rákellenes gyógyszereket juttatnak be a szervezetbe, melynek hatására csökken a daganat mérete a műtét előtt.


close