Hepatitisz-D

A hepatitisz-D a májgyulladást okozó vírusok egyike. Csak akkor jelenhet meg a szervezetben, ha az hepatitisz-B vírussal fertőzött. A két vírus együttes jelenléte súlyosabb szövődmények kialakulásához vezethet.

A hepatitisz-D a máj gyulladását okozó vírus, mely hosszú távon jelentős mértékben is károsíthatja a máj működését, és akár a daganatos betegségek kialakulásának rizikóját is megnövelheti.

A hepatitisz-D szoros összefüggésben van a hepatitisz-B vírussal, a D törzs csak a B vírus jelenlétében képes szaporodni. Nagyon gyakori, hogy valaki egyszerre fertőződik meg a B és a D vírusokkal, de előfordulhat az is, hogy előbb az egyik, majd a másik támadja meg a szervezetünket.

Hepatitisz-D előfordulása

A hepatitisz-D viszonylag ritka Európa nagy részén és a fejlett országokban, de találkozhatunk vele Afrikában, Dél-Amerikában, Délkelet-Ázsiában és a mediterrán országokban. A fertőzés a hepatitisz-B-hez hasonlóan a legtöbbször az intravénás, szennyezett tűt használó kábítószereseket érinti, de egyéb testnedvekkel, például vizelettel, vérrel, ondóval, hüvelyváladékkal terjed, és a születés során az anyától az újszülöttbe is átkerülhet.

Hepatitisz-D tünetei

Mivel a betegség nagyon szorosan összefügg a hepatitisz-B fertőzéssel, a tünetek, a betegség lefolyása, ész az esetleges szövődményei is azonosak. Általában nehéz meghatározni, hogy pontosan melyik okozza a tüneteket, melyek közé tartozik a sárgaság, az ízületi fájdalmak, a hasfájás, az étvágytalanság, a vizelet és a széklet színének megváltozása, a fáradékonyság. Előfordulhat az is, hogy azoknál, akiknél mindkét fertőzés megvan, a hepatitisz-D miatt a hepatitisz-B tünetei is intenzívebben jelentkeznek.

Ugyanakkor, a hepatitisz-D önmagától el is múlhat, még úgy is, hogy a B fertőzés megmarad. A betegség esetleges szövődményei közé tartozik a májcirrózis, a májelégtelenség és a máj daganata is.

Védelem a Hepatitisz-D ellen

A hepatitisz-B ellen tett óvintézkedések a hepatitisz-D vírustól is megvédenek, tehát például a hepatitisz-B elleni védőoltás azt is megakadályozza, hogy valakit a hepatitisz-D fertőzzön meg (hiszen az utóbbihoz szükséges, hogy az előbbi megtelepedjen a szervezetben). Bár a hepatitisz-D ellen létezik gyógyszeres kezelés, ez nem igazán hatékony.


close