Májzsugorodás

Májzsugorodás esetén a komolyan károsodott sejtek helyén hegszövet alakul ki, így a szerv nem tudja ellátni anyagcsere-feladatait. A betegség hosszú időn keresztül súlyosbodik, végül a májműködés leálláshoz, életveszélyes szövődményekhez, halálhoz vezet.

Az alábbiakban a májzsugorodás tüneteiről, a betegség megelőzéséről és kezelési formáiról olvashat.

Mi a májzsugorodás?

Az egészséges máj egy betegség után, ha gyulladás miatt kialakult hegesedést kell is helyrehoznia, jól és gyorsan reagál, regenerálódásra képes. Ha azonban a szervezet nem győzi le a májkárosító kórokozót, ha esetleg újra és újra ártalmas anyagokkal találkozik (például alkohollal), a májsejtek komolyan károsodni kezdenek, és a szerv eltorzul. Májzsugorodás, azaz cirrózis hepatisz esetén a májban kevesebb a működő szövet, a sejtek helyén hegszövet jön létre, így a szerv vérellátása nem biztosított, és anyagcsere-folyamatait nem tudja ellátni.

Mi okozhat májzsugorodást?

A hepatitisz-B és hepatitisz-C vírus, öröklött betegség, szívbetegség, elégtelen immunműködés állhat a májzsugorodás kialakulásának hátterében. A májat rendkívül károsítják a mérgező anyagok, festékek, oldó-, permetszerek, gyógyszerek, de tudnunk kell, hogy az alkohol a legnagyobb ellenség. A májzsugorodásos megbetegedések több mint felét az alkoholizmus okozza.

A májzsugorodás tünetei

A betegség konkrét fájdalmat nem okoz, bizonytalan, feszülő hasi érzet az egyik jellemzője. A májzsugorodásban szenvedők gyengének, fáradékonynak, levertnek érzik magukat, hányingerük lehet, miközben étvágytalansággal küzdenek. Előrehaladott stádiumban fogyással, vitaminhiánnyal, szőrzetritkulással, izomsorvadással kell számolni. Nemzőképtelenség illetve meddőség, póklábszerű értágulatok, sárgaság, hasi, mellkasi folyadékgyülem, remegés, végtagdagadás, tudatzavar, vérzékenység, nyelőcső-varixok, aranyeresség kialakulása jellemzi a májzsugorodást az utolsó időszakban.

További ajánlott cikkünk ebben a témában: Májcirrózis diagnózisa

Mi a májzsugorodás gyógymódja?

A májzsugorodás nem gyógyítható betegség, de ha időben diagnosztizálják, kezelhető és lelassítható a súlyosbodás. Gyógyszerként legtöbbször vízhajtót, bétablokkolót, nitrátot és laktulózt, természetes májvédő szereket, például máriatövis-kivonatot javasolnak az orvosok. Emellett elengedhetetlenül fontos, hogy a beteg változtasson életmódján, hiszen bármi is volt a májzsugorodás kiváltó oka, az alkoholtól teljes mértékben tartózkodni kell. A májzsugorban szenvedő betegek könnyen kapnak el fertőzéseket (tüdő- és hashártyagyulladás, húgyúti fertőzés, gombásodás), és a szövődmények is okozhatják halálukat (nyelőcsővérzés, kóma, daganatos megbetegedés). A májátültetés csak szigorú feltételek és szabályok mellett kerülhet szóba.


close