Májbetegség és Wilson-kór

Orvos válaszol rovat
Van egy 9 éves gyermekem, akinél egyik nap észrevettük, hogy a szeme besárgult. Este bevittük a kórházba, ahol a vérvétel után magasnak találták a májenzim értékeket – GPT: 670 – és elküldtek bennünket hepatitis gyanújával a fertőző osztályra. Ott egy hétig voltunk mindenféle vizsgálaton, nagyon sok vérvételen túl voltunk, de hepatitist nem találtak. De mind eközben a GPT értéke 2200 lett.

További vizsgálatok következtek, ahol megállapították a gyermekem nagyon vérszegény, de a vérének a vastartalma nagyon magas, és a vizeletében magas réztartalmat találtak (155 mg). Ekkor közölték velünk, hogy valószínű Wilson kór. Végeztek májbiopsziát is, de ennek az eredménye csak egy hét múlva lesz meg, de közben a vérkép kismértékben romlott a hemoglobin szint jelenleg 96. De ami a legfurcsább az egészben, az az, hogy a gyermekem teljesen tünetmentes és azonkívül, hogy a szeme és a bőre sárga, jól érzi magát, eszik, iszik, alszik, stb.

Kérdésem a következő: az elkövetkezendő egy hétben romolhat-e az állapota veszélyesen, míg meglesz a májbiopszia eredménye, és ha igen mit tegyünk? Az orvosok is csak találgatnak, talán nem tudják mi a baja.
2012. 04. 29. | 21:54

A választ valóban a májbiopsia során vett májrészlet szövettani vizsgálata adja meg. Előfordul, hogy egy fel nem ismert és tüneteket nem okozó krónikus betegség esetén egy fertőzés hirtelen állapotrosszabbodást idéz elő. Figyeljenek oda a bő folyadékfogyasztásra. Ennyi információ alapján nem tudok többet írni, a szövettan fog minden további kezelést meghatározni. A besárgulás előtti napok, hetek eseményeit pontosan idézzék fel és írják is le.

Orvosszakértő 2012. 04. 30. | 19:41
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close