Epe

Az epe keserű, sárgásbarna folyadék, melyet a máj termel. Fő szerepe a zsírok apró részecskékké történő lebontásában van. Az epe az epehólyagban tárolódik, innen a Vater-papillán keresztül a vékonybélbe kerül.

A továbbiakban bemutatjuk, hogyan működik az epe, és mi a feladata a szervezeten belül. Szót ejtünk még az epekőről is.

A máj sejtjei, a hepatocyták termelik az epét, ami az epecsatornákon keresztül továbbítódik. A folyamat során az epitheliális sejtek egy bikarbonátban gazdag oldatot adnak hozzá a folyadékhoz, így lúgos irányba tolódik a pH. A májból kilépő jobb és bal fő epevezeték egyesül, majd itt csatlakozik az epehólyag kivezetése, ezt követően közös epevezetőként halad tovább.

Az epevezeték szakaszai a májszalagban helyezkednek el. Közvetlen szomszédságában van a májkapu véna és a májat ellátó artéria. Ezen képletek kíséretében egy rövid szakasza az epevezetékben a hasnyálmirigyen halad át, majd a vékonybél kezdeti szakaszában, a patkóbélben végződik. Az epehólyagot záró körkörös izomgyűrűt Oddi-sphincternek nevezzük.

Ha az étel a gyomorból a vékonybélbe jut, akkor a vékonybél kolecisztokinint termel, mely az epehólyagot arra készteti, hogy epét bocsásson ki. A napi epetermelése a szervezetnek 1 liter körüli, a testmérettől függően. A kiválasztott epe kb. 95 %-a visszaszívódik a vékonybél terminális ileum nevű szakaszában, és újra bekerül a körforgásba.

Az epe funkciója

Az epe a táplálékkal felvett zsírokat emulzifikálja, amely megkönnyíti a zsírok felszívódását. Az epesók anionok, melyeknek hydrophil és hydrophob felszíne van, így a zsírcseppeket micellákká, kis részecskékké alakítják. A hdyrophob részhez kötődnek a lipidmolekulák, a hydrophil rész marad kívül, ez a lecitinhez és egyéb foszfolipidekhez kapcsolódik.

A zsírok micellákká történő felbontása arra szolgál, hogy felületük megnőjön, és könnyebben hozzáférhetővé váljanak a hasnyálmirigy enzimjei számára. Így a trigliceridek elhasadnak, és zsírsavakká, illetve monogliceriddé alakulva a vékonybél bolyhain keresztül felszívódnak. A lebomlás és felszívódás után újra trigliceridekké állnak össze, és a nyirokutakon keresztül haladnak tovább.

Az epének a zsíroldékony vitaminok felszívódásában is szerepe van, ilyen az A-, D-, E-és K-vitamin. Epe nélkül a zsír nagy része emésztetlenül a széklettel távozna. Az emésztési funkció mellett az epe részt vesz a bilirubin anyagcserében, ez a vörösvértestek hemoglobinjának lebomlási terméke.

Az epe leggyakoribb betegségei

Az epe egy része koleszterinből áll, ha ez az arány eltolódik, epekő alakulhat ki. Az epekövek több mint 80 százaléka koleszterin. Több oka van az epekő formában kialakulásának, a koleszterin kicsapódásának. Ilyen a koleszterint oldott formában tartó epesavak hiánya, a fokozott koleszterin -kiválasztás, egyes májműködési zavarok, az epehólyag lelassult ürülése miatt fellépő hosszas epepangás, illetve a többnyire fertőzéses eredetű gyulladás, amely az epeutakat érinti.

A puffadás az epekövesség vezető tünete. Az étkezés után jelentkezik,1-2 óra elteltével. Amikor az epeutakba kerülnek az apróbb kövek, görcsös hasi fájdalom lép fel. Később májfunkciós zavar, sárgaság, súlyosabb esetben epehólyag, epeúti gyulladás alakulhat ki.

Hasnyálmirigy-gyulladás is előfordulhat. Az apróköves epehólyag minden esetben műtéti indikáció. A nyugvó nagy epekővel kapcsolatban megoszlanak a vélemények, de mivel ez az epehólyag daganatos elfajulását okozhatja, műtét javasolt ennek megelőzésére.


close