Az alkoholfogyasztás veszélyei

A legtöbben szívesen megisznak egy pohár bort a vacsorához, vagy nyári estéken egy korsó sört. Ezzel nincs is semmi baj, de mi történik akkor, ha az ember egyre többször és egyre több alkoholt fogyaszt? Megnéztük, milyen veszélyeket rejt magában az ital.

Az alkoholizmus a vezető halálokok között szerepel, ami nem véletlen, hiszen az etilalkohol gyakori fogyasztása rendkívül károsítja a sejteket. Az anyagcsere folyamatok során keletkező acetaldehid a szervezet minden sejttípusára negatív hatást fejt ki, így voltaképp minden szervünk megsínyli az italozást.

Amellett, hogy nagymértékben pusztítja a szívet, az agyat, sőt még a vérképzésünket is, komoly veszélyt jelent az emésztőszervrendszerre is. Felborítja az anyagcserénket, így növelve az elhízás, a csontritkulás vagy a diabétesz kialakulását. Növeli a vér koleszterinszintjét, sőt pszichésen is pusztítja a beteget. A legrosszabb hatással azonban a májra és az epére van.

Alkohol okozta májproblémák

Mivel a máj és az epe végzik a méreganyagok lebontását, így ezekre különösen veszélyes az italozás. Az alkohol rengeteg kalóriát tartalmaz: egy liter vodkában ugyanannyi kalória van, mint egy liter tejszínben, így ugyanolyan mértékben terheli meg a szervezetünket. A lebontása komolyan igénybe veszi a májat, mely során zsírsejtek rakódnak le a májsejtek között. A rendszeres italozás tehát a máj elzsírosodásához vezet, mely során a májfunkciók nem működnek kielégítően. A zsírmáj tünetmentes, a problémára a májfunkció-vizsgálat hívja fel a figyelmet. Ilyenkor még az alkohol megvonásával visszafordítható a folyamat, de a további alkoholfogyasztás komolyabb problémához vezethet.

Májcirrózis

Az állandó és nagyobb mennyiségű alkohol májcirrózist eredményez. Ezt a betegséget májzsugorodás néven is emlegetik, holott a betegség éppen a máj megnövekedéséhez vezet. A máj szerkezete, sejtjei az alkohol okozta gyulladások következtében egyre csökkenő tendenciát mutatnak, így nem képesek kielégítően elvégezni a feladatukat. Csak hazánkban átlagosan százezer főből 125 ember hal meg alkoholos májbetegségben.

A rendszeres italozás növeli egyes ráktípusok kialakulását is. Az alkohol kapcsán mindenképpen a mértékletesség a kulcsszó, így igyekezzünk kis mennyiségben és ritkán fogyasztani.

Ajánlott cikkünk e témában: Toxikus alkoholmennyiség


close