Laboreredmény szülés után

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktornő/Úr!
2012.01.24-én szültem, problémám nem volt.
6 héttel a szülésem után a házi orvosom teljes vérképet kért, melynek eredményei a következők: GOT 90,6 U/l GPT: 137,8 U/l Gamma-GT: 85 U/l Alkalikus foszf: 500 U/l Vvt süllyedés: 14 mm/ó.
Eléggé meglepődött mikor arról érdeklődött, hogy van-e fájdalmam, vagy valamilyen tünetem. Erre nemmel válaszoltam, jól érzem magam, mondtam.
Ő ezt nem értette, s azt mondta, ha valami eltérést tapasztalok, azonnal jelentkezek nála (hasmenés,hányás,görcs), amúgy 2 hét múlva ismételjük meg a labort.
A referenciatartományt látva én is megijedtem, hisz elég nagyok az eltérések, nem igazán tudom a dolgot hová tenni, hisz szülés előtti véreredményem a következő volt (01.17-én!, alig 2 hónapja)
GOT: 16 U/l GPT: 10 U/l GGT: 8 U/l AP: 115 U/l.
Jelzem: pajzsmirigy alulműködésre Letrox 100-at szedek, illetve Leiden heterozigóta vagyok, emiatt Cleaxan 0,4-et szúrtam a terhesség kezdetétől, ehét keddig. Fogamzásgátlót nem szedtem/ nem szedek, alkoholt egyáltalán nem fogyasztottam semmit.
Szóval egyáltalán nem értem ezt a nagy értékváltozást ennyi idő alatt, kérem mielőbbi válaszát, hogy Ön szerint ez lehetséges-e, illetve az emelkedett értékek pontosan milyen betegséget takarnak?
Vagy a vérvételkor történt téves érték meghatározás?
2012. 03. 09. | 19:16

Kedves Kérdező!
Nem gondolom, hogy komolyan aggódni kellene, de 1-2 kontroll vizsgálatot megérdemel a dolog.
A szülés és a következményes hormonális változások okozhatnak kisebb-nagyobb kilengéseket a laborértékekben, de ezeknek 1-2 hónap alatt rendeződni kell. A májenzim eltérések egyik lehetséges oka a heparin adagolás, de gyakori probléma a terhesség alatt képződött epekő is, ezért egy hasi ultrahang vizsgálat sokat segít ilyenkor az eligazodásban.
Az alkalikus foszfatáz ilyen mértékű eltérését csak akkor szokás komolyabb betegséggel összefüggésbe hozni, ha fél év alatt 2-3 alkalommal meghaladja a normál érték kétszeresét.

Orvosszakértő 2012. 03. 12. | 21:01
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close