Az elhízás májkárosító hatása

A túlsúlyos lakosság többsége találkozik élete során májbetegséggel, ráadásul az sem számít ritkának, ha a betegség, már gyermekkorban jelentkezik.

A nem alkoholos eredetű zsírmáj sokszor tünetek nélküli betegség, azonban ha nem foglalkoznak vele, cirrózishoz (májzsugorhoz), majd májrákhoz vezethet. Hogyan ismerhetjük fel ezt a betegséget?

A zsírmáj csendes betegség, amely többnyire tünetek nélküli jelentkezik, ám előfordulhat a máj nyomásérzékenysége, puffadás, hányinger, fáradtság, valamint előrehaladottabb állapotban az elsősorban bőrt és szemfehérjét érintő sárgaság is.

Zsírmáj diagnosztizálása

Diagnosztizálása fizikai, ultrahangos, illetve májfunkciós laboratóriumi vizsgálatokkal történik, de sor kerülhet biopsziára is. A betegség korai felismerése kiemelten fontos, mivel korai stádiumban a zsírmáj visszafordítható, azonban ha nem foglalkoznak vele, könnyen súlyos májcirrózishoz és májrákhoz vezethet.

Zsírmáj kezelése

Elhízás miatt létrejövő zsírmáj esetén elsődleges cél a lassú, fokozatos testsúlycsökkentéssel járó életmódváltás és a rendszeres, kitartó testmozgás. Legalább heti háromszor fél órás – állapotnak megfelelő – intenzív mozgás, például kocogás ajánlott.

A testsúly csökkentéséhez elengedhetetlen a kiegyensúlyozott, vitamindús, zsírszegény étrend, valamint a szénhidrát fogyasztás visszaszorítása. Ajánlott az alacsony glikémiás indexű, mediterrán étrend, amely elsősorban zöldségekből, gyümölcsökből, teljes kiőrlésű gabonaféleségekből, magvakból, halakból, illetve kisebb mértékben sovány tejtermékekből és szárnyasokból áll.

Zsírmáj esetén szóba kerülhet a gyógyszeres kiegészítő kezelés, amennyiben pedig extrém elhízásról van szó, esetenként testsúlycsökkentő műtétre is sor kerülhet.

További, ajánlott tartalmunk: A zsírmáj és az étkezés kapcsolata


close