Májátültetés

Májátültetéskor a sérült vagy beteg májat donortól származó egészségesre cserélik. A máj segít a fertőzések elleni küzdelemben, az emésztésben, méregteleníti a szervezetet, tárolja a vitaminokat, tápanyagokat, a véralvadásban részt vevő fehérjéket állít elő.

A máj a legnagyobb szervünk, nagy regenerálódási képességekkel, de időnként visszavonhatatlanul károsodik.

A májbetegségek tünetei lehetnek

  • a bőr és a szemfehérje sárgás elszíneződése
  • étvágytalanság, émelygés, vérhányás
  • fogyás, izomvesztés, gyengeség
  • vérzékenység kialakulása, véraláfutások
  • állandó viszketés
  • hirtelen haskörfogat-növekedés
  • feledékenység, zavarosság
  • vénatágulatok kialakulása a nyelőcsőben és végbélben
  • férfiaknál nőies mellek
  • tremor

Májátültetés okai

A májátültetés legfőbb oka a cirrózis (májzsugorodás), mikor az egészséges májsejtek elpusztulnak, helyüket hegszövet foglalja el. A májzsugorodás okai a túlzott alkoholfogyasztáson kívül a hepatitis B és C fertőzés, vegyi anyagokkal való tartós érintkezés, autoimmun betegségek, örökletes májbetegségek, bizonyos gyógyszerek.

Gyermekeknél a májátültetés leggyakoribb oka a biliaris atresia, mikor az epevezetéken keresztüli epeelfolyás zavart szenved. Itt távozik a májból az epe az epehólyagba és a vékonybélbe, elzáródásakor az epe visszaáramlik a májba, és cirrózist okoz.

Májátültetéshez vezet még az akut májelégtelenség, amit okozhat paracetamol, illetve daganat.

Májátültetés előtti vizsgálatok

Belgyógyászati vizsgálatok, laborvizsgálat, röntgen és egyéb vizsgálatok döntik el, hogy szükséges-e az átültetés. Megnézik, hogy elég erős-e a szív, tüdő, vese és az immunrendszer a műtéthez, illetve érzelmileg is készen áll-e a beteg. Ezután kerül a beteg várólistára. A donormáj (darab) lehet elhunyt személytől, de élő családtagtól is, aki megfelel a szervadományozási feltételeknek.

Minden donormájat megvizsgálnak az átültetés előtt, hogy a lehető legnagyobb eséllyel működjön az új szervezetben.

Kizáró okok

Kizáró ok a súlyos szív-és/vagy tüdő betegség vagy egyes súlyos szisztémás fertőzések, pl. a HIV, ha rákos sejtek már a májon kívülre is átterjedtek, ha drog és/vagy alkoholproblémái vannak a betegnek.

Műtét

A műtét 6-12 órán át tart, majd kb. 1 hetes intenzív kezelés után további 2-3 hét kórházi kezelés következik. Gyógyszereket kap a fertőzések és kilökődés megelőzésére. Figyelnek a kilökődés jeleire (láz, sárgaság, sötét színű vizelet, étvágytalanság, hányinger), mely időben felismerve sikeresen kezelhető. Az immunszupresszív szereket egész életében szednie kell, mellékhatásként pedig fokozott fertőződés veszély, magas vérnyomás, cukorbetegség, vesekárosodás, csontritkulás jelentkezhet. Kikerülésükre általában több szer kisebb adagját alkalmazzák.

Kórház után

Gyakori kontrollra lesz szüksége az új máj egészségének ellenőrzésére. Emellett kerülje a fertőzésforrásokat, a dohányzást és alkoholt, étkezzen egészségesen, mozogjon, előírásszerűen szedje gyógyszereit, és azonnal jelentse orvosának, ha bármilyen panasza van.

Ne feledje, májátültetés után, ha odafigyel, újból teljes életet élhet!


close