A máj méregtelenítése

Ha megfelelően táplálkozunk, kerüljük a túl zsíros ételeket, a túl sok alkoholt és az előre feldolgozott élelmiszereket, nincs szükség a máj méregtelenítésére. Azonban bizonyos ételekkel, gyógynövényekkel nagyszerűen támogathatjuk a máj munkáját.

A máj méregtelenítéséhez az egyik legjobb gyógynövény a máriatövis, melyet évszázadok óta használnak a máj működésének támogatására. Bár a már kialakult májkárosodást nem tudja tökéletesen visszafordítani, a regenerálódását nagyban segíti, és a későbbi károsodásokat is megakadályozza.

Ezek a tulajdonságok a máriatövisben található fitokemikáliáknak és antioxidánsoknak köszönhetők. A máriatövist magunkhoz vehetjük étrend-kiegészítő formájában, de az alkalmazásához mindenképpen kérjük ki orvosunk tanácsát.

Zöld tea és májunk

Szintén nagyon jótékonyan hat a máj működésére a zöld tea, tele van ugyanis antioxidánsokkal, melyek megakadályozzák a májproblémákat, védik a májsejteket, emellett pedig az anyagcserénkre is nagyon jó hatással vannak. A zöld tea ráadásul nemcsak a májra, hanem az egész szervezetünkre előnyösen hat. Igyunk naponta 2-3 csésze zöld teát – a zöld tea ráadásul „kiválthatja” a kávét, a koffein ugyanis megterhelheti a májunkat.

Édesgyökér májgyógyító hatása

Az édesgyökérben is találhatóak olyan vegyületek, amelyek májgyógyító hatással bírnak, ráadásul bizonyos kutatások szerint az édesgyökér a fertőző májbetegségek ellen is nagyon hatásos. Az édesgyökér emellett bizonyítottan csökkenti azon májenzimek szintjét a vérben, melyek a különböző májbetegségekkel, illetve a máj túlterheltségével hozhatóak összefüggésbe. Mielőtt azonban édesgyökér-tartalmú étrend-kiegészítőket kezdünk szedni, mindenképpen konzultáljunk az orvosunkkal, mert ez a gyógynövény nem felel meg mindenkinek, például a magas vérnyomásban szenvedőknek nem ajánlott.

Májkímélő ételek

Az étrendünk összeállításánál érdemes előnyben részesíteni a rostban, vitaminokban, antioxidánsokban gazdag ételeket, zöldségeket, gyümölcsöket – az egyik legfontosabb tápanyag a C-vitamin, mely nagyon jó hatással van a májunkra. Kerüljük a sóban, zsírban, adalékanyagokban gazdag élelmiszereket, főleg a félkész ételeket.

További, ajánlott tartalmaink: Májtisztítás: szükséges-e a méregtelenítés?, Májméregtelenítés pro és kontra


close