Tea epehólyag-gyulladásra

Az epehólyag-gyulladás akkor következik be, mikor az epehólyagban képződött epekő elzárja az epevezetőt, így az epe nem tud kiürülni, hanem felgyülemlik. Az epehólyag megduzzad és irritálttá válik. Milyen gyógynövényeket fogyaszthatunk ez ellen a fájdalmas betegség ellen?

Az epehólyag-gyulladás tünetei közé tartozik a hasi fájdalom (főleg a hasunk jobb oldalán és evés után), a hányinger, hányás, puffadás, valamint a láz. A tünetek súlyosságától, komolyságától függően akár kórházi tartózkodásra is szükség lehet. Van azonban néhány gyógynövény, melyekkel sikeresen kiegészíthetjük a terápiát – ezek csökkenthetik a fájdalmat, segíthetnek feloldani az epeköveket, illetve megakadályozhatják, hogy újabbak alakuljanak ki.

Epevédő gyógynövények

A gyermekláncfű (pitypang) serkentően hat az emésztésre és az epetermelődésre, emellett hozzájárul ahhoz, hogy a máj és az epe hatékonyabban bontsa le a zsírokat. A mezei katáng serkenti a máj működését, az epe elválasztását, segít a teltségérzet és a puffadás legyőzésében is. A borsmenta nagyszerűen enyhíti a hasi fájdalmakat és diszkomfortérzetet, javítja az emésztést, valamint egy olyan hatóanyagot is tartalmaz, mely segít feloldani a már kialakult epeköveket. A máj és az epe egészségéért felelős gyógynövények közül az egyik leghatásosabb a máriatövis, mely nemcsak hatékony méregtelenítő, de a már kialakult epekövek ellen is sikeresen veszi fel a harcot.

Epegyógyító és májvédő gyógytea elkészítése

Az epegyógyító-májvédő gyógyteák elkészítéséhez egy evőkanál gyógynövényt forrázzunk le két deci vízzel (a máriatövis esetében egy evőkanál máriatövis-magot zúzzunk össze vagy daráljunk le kávédarálón, és ezt forrázzuk le). A forrázatokat fedjük le, és legalább 10-15 percig hagyjuk állni. A gyógyteát szűrjük le, ízesíthetjük egy kanál mézzel is, majd naponta két-három alkalommal kortyolgassuk el. Kúraszerűen alkalmazzuk a teákat legalább 2 hónapig, de mindenképpen egyeztessünk erről az orvosunkkal, különösen akkor, ha valamilyen gyógyszert is kell szednünk az epebántalmainkra.


close