Alkoholos hepatitis

Az alkoholos hepatitis a máj sejtjeinek gyulladását jelenti, melyet a túlzott alkoholfogyasztás idéz elő. A betegség tünetei közé tartozik a sárgaság, a hasüregi folyadék felgyülemlése, az állandó fáradékonyság és a kognitív képességek csökkenése.

A májnak rendkívül nagy szerepe van a szervezetünkbe kerülő alkohol lebontásában. Nőknél évek alatt, rendszeres fogyasztás mellett már napi 20 gramm, férfiaknál napi 60 gramm alkohol májkárosodást okoz.

150-200 gramm alkohol naponta történő fogyasztása, egyébként egészséges egyéneknél is zsírmáj kialakulásához vezethet. 10 gramm alkoholt tartalmaz például 30 ml 40 százalékos whisky, 100 ml 12 százalékos bor, vagy 250 ml 5 százalékos sör. Az alkoholos májgyulladáshoz átlagosan napi 80 gramm alkohol tíz évig tartó fogyasztása vezet.

Alkoholos májgyulladás kezdeti tünetei

Az alkoholos májgyulladás kezdetben nem különbözik a heveny májgyulladástól, a laboratóriumi vizsgálat azonban tisztázhatja a betegség eredetét. Az alkoholos májgyulladás tünetei között találhatjuk a sárgaságot, a hasüregi folyadék felgyülemlését, a fáradékonyságot is. Azonban sokszor csak a laboratóriumi vizsgálat mutatja ki a májenzimek emelkedett szintjét. Az alkoholos májgyulladás mellett gyakran egyéb májproblémákat is találhatunk, például fibrózist, cirrózist vagy más krónikus májbetegségeket.

Alkoholos májgyulladás kezelése

Az alkoholos hepatitis kezelésénél általában kortikoszteroidokat alkalmaznak, ugyanakkor rendkívül fontos a megfelelő életmód betartása, elsősorban a májat károsító tevékenységek, az alkoholfogyasztás kerülése. Az alkoholfogyasztás abbahagyásával az alkoholos májgyulladásban szenvedők életkilátásai jelentősen javulnak, az alkoholos májgyulladással összefüggő esetleges szövődmények rizikója csökken.

Testi függőség esetén az alkoholmegvonás nem egyszerű orvosi feladat, sok esetben kórházi ápolást, pszichés támogatást igényel. Fontos az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás, a vitaminok és a nyomelemek pótlása.


close