Májtisztítás: szükséges-e a méregtelenítés?

A máj az egyik legnagyobb és legbonyolultabb belső szervünk, melynek egyik fő feladata a szervezet méregtelenítése, de emellett sok egyéb funkciója is van. Szükséges-e a máj méregtelenítő munkáját segíteni?

A máj rendkívül bonyolult működésű belső szervünk, melynek fő funkciói közé tartozik a méregtelenítés, vagyis a szervezetünkbe kerülő toxinok eltávolítása (a máj felelős például az alkohol és a különböző gyógyszerek lebontásáért), az energiaraktározás, valamint bizonyos emésztést segítő enzimek, vegyületek termelése, elsősorban a zsírok lebontásához szükséges epe előállítása (az epehólyaggal együtt).

A májnak emellett sok más feladata is van, például vitaminokat is tárol.

A máj egyedül is elboldogul

Sokakat foglalkoztat az a kérdés, hogy szükséges-e a máj méregtelenítő munkájának támogatása, serkentése. Az mindenképpen igaz, hogy a máj rendkívül komoly munkát végez, a nem megfelelő működése nagyon súlyos, akár életveszélyes problémákat okozhat, azonban az esetek nagy részében a máj képes egyedül is ellátni ezeket a feladatait.

Ehhez azonban az kell, hogy ne terheljük túl, vagyis kerüljük vagy legalábbis csökkentsük azoknak az ételeknek, italoknak a fogyasztását, amelyek lebontásához a májnak fokozott működésére van szükség.

Tisztítás helyett tehermentesítés

A máj tehermentesítésével kíméletesen támogathatjuk a máj működését, és segíthetjük annak regenerálódását, így hosszú ideig megőrizhetjük az egészségét – ezzel pedig súlyos, akár halálos betegségeket is elkerülhetünk. Mit tehetünk tehát a máj működésének támogatásáért? Az első teendő az alkoholfogyasztás visszafogása: ha tehetjük, teljesen hagyjuk abba az ivást.

A dohányzás és a túl sok gyógyszer (elsősorban a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók) is jelentősen terhelik a májat. Az ételek közül részesítsük előnyben a magas rost-, vitamin- és antioxidánstartalmú élelmiszereket, például a zöldségeket és gyümölcsöket; a zsíros, adalékanyagokkal és finomított szénhidrátokkal teli fogásokat inkább kerüljük. A rendszeres testmozgás több irányból is támogathatja a máj működését, például csökkenti a túlsúlyt, fokozza a vérkeringést és hozzájárulhat az egészséges bélműködéshez is.

További, ajánlott tartalmunk: A máj méregtelenítése


close