Májkárosodás: honnan tudjuk, mekkora a baj?

Májkárosodásnak azt az állapotot nevezzük, amikor a májsejtek pusztulnak és a máj működése csökken.

Mivel a betegség kezdetben sokszor nem produkál tüneteket, ezért gyakran előfordul, hogy már későn kerül diagnosztizálásra.

A májkárosodás tünetei

A májkárosodás csendes betegségnek indult, ezért sok esetben csak laboratóriumi, fizikális, valamint ultrahangos és CT (komputer tomográfiai) vizsgálatok együttes eredménye alapján lehet megbecsülni annak mértékét. A betegség előrehaladásával azonban már megjelennek olyan tünetek, mint például a bilirubin szint emelkedése miatt létrejövő sárgaság, felszaporodik a hasüregben a folyadék, kitágulnak a hasi vénák, valamint máj- és veseelégtelenség alakulhat ki.

Bár a fizikai tünetek megjelenése előtt/mellett a különböző diagnosztikai eljárások segítenek kimutatni a kóros elváltozások kiterjedését, a máj-, vagy a májbetegséget kísérő lépmegnagyobbodás fokát, valamint a vénák tágulatát, de ha mégsem születik egyértelmű diagnózis, a kezelőorvos májszövetből vett biopsziás vizsgálatot is javasolhat.

Májzsugorodás (májcirózis)

A májzsugorodás különböző eredetű krónikus betegségek visszafordíthatatlan végstádiuma, amely Közép-Európában az egyik leggyakoribb haláloknak számít. A betegség során – a máj kóros regenerálódása miatt – a máj szerkezete kötőszövetesen-hegesen átépül, ami rontja a máj működését, és a májkapu ereiben megnövekedett nyomás jön létre. Amennyiben felmerül a májzsugor gyanúja, annak meglétét gyomortükrözéssel igazolhatják.

A májzsugorodással járó panaszok különbözőek lehetnek: koncentráció zavar, alvási nehézségek, anyagcserezavarok, hasüregi folyadék, erek kitágulása és sérülékennyé válása, esetleg megrepedése, csökkenő védekezés a baktériumok ellen, hashártyagyulladás, tudatállapot romlás, valamint megnő az esély a májdaganatok kialakulására is.

További ajánlott cikkünk ebben a témában: Májzsugorodás

Fontos, hogy a különböző májbetegségek idejében kerüljenek felismerésre, mivel a korai szakaszban, megfelelő kezelés mellett jóval magasabb az esély a teljes gyógyulásra.


close