Epeutak vizsgálata

Az epeutak betegségei ritkábban fordulnak elő, mint az epehólyag betegségei, de az epeutakban is lehet kövesség, gyulladás, daganatos folyamat.

Az alábbiakban az epeutak betegségei esetén alkalmazott vizsgálatokról olvashat részletesen.

Az ERCP

Az ERCP az endoszkópos retrográd cholangio pankreatográfia venű vizsgálat kezdőbetűiből származó rövidítés. A vizsgálat lényege, hogy áttekinthetővé válnak az epeutak, a hasnyálmirigy vezetéke, illetve apróbb beavatkozások elvégzésére is lehetőség nyílik a vizsgálat elvégzése során. Felismerhetőek és eltávolíthatóak a kövek, illetve diagnosztizálható a gyulladás, a daganatos elváltozás.

Hogyan történik az ERCP vizsgálat?

Az ERCP vizsgálat éhgyomorra történik, a garatot helyileg érzéstelenítik, vénás nyugtató injekciót kap a beteg, majd a nyelőcsőbe vezetik az endoszkópot, és felkeresik a nyombélben az epevezeték illetve a hasnyálmirigy vezetékének beszájadzását, és azokban röntgen kontrasztanyagot fecskendeznek, így láthatóvá válnak a szűkületek, a kövek vagy daganatok okozta kompresszió.

A vizsgálat során apróbb beavatkozásokra is van lehetőség, ilyen az epevezeték beszájadzásának bemetszése, az epevezetékben vagy a hasnyálmirigy-vezetékben lévő kő eltávolítása, a szűkebb szakaszok szűkületeinek áthidalása sztentek segítségével. A vizsgálat után a bódítás miatt megfigyelésre van szükség, javasolt úgy készülni, hogy ne a vizsgálaton átesett beteg vezessen haza.

A vizsgálat a legtöbb esetben szövődménymentesen zajlik, de ritkán előfordulhat pl. az epetraktus gyulladása, sérülése, akut hasnyálmirigy-gyulladás, vérzés, illetve az alkalmazott kábító hatású szer ellen is felléphet ritkán túlérzékenységi reakció. Vérzésre, mint szövődményre leginkább akkor lehet számítani, ha az ERCP vizsgálat során valamilyen terápiás beavatkozás is történik.

Az epeutak gyulladása és a hasi ultrahang

Az epeúti gyulladás vonatkozásában az első műszeres vizsgálat a hasi ultrahang, mely nem is annyira az epeutak gyulladásának tényét, mint inkább a gyulladásra hajlamosító elzáródás tényét és helyét igazolja.

MR-cholangiographia

Az MR-cholangiographia az epében kiválasztódó kontrasztanyag adásával történik. Epeúti gyulladásnál az epeutak MR-vizsgálata is szükséges lehet, ha az ERCP technikai vagy anatómiai okok miatt nem végezhető el.


close