Hepatitisz-A

A májgyulladások egyik típusa a hepatitisz-A, mely itthon évente néhány száz embert érint, és a legtöbbször magától meggyógyul. Főként a 3 és 14 év közötti korosztály lehet veszélyben.

A májgyulladásokat – hepatitiszt – különböző okokra vezethetjük vissza, ezeket különböző betűkkel szokás jelölni. A fertőző, járványos májgyulladást, a hepatitisz-A-t vírus okozza.

A hepatitisz-A fertőzés emberről emberre terjed, gyakran szennyezett víz vagy élelmiszer közvetítésével. A leginkább az óvodás és a kisiskolás korosztály lehet érintett, a felnőtteknek általában már megfelelő védettség alakult ki a kórokozókkal szemben.

A hepatitisz-A tünetei

A vírus átlagosan négy hét lappangás után okoz tüneteket, melyek között található a láz, a gyengeség, a hasi fájdalom, a sárgaság és a sötét színű vizelet. A tünetek viszonylag rövid ideig, maximum néhány hétig állnak fenn, és spontán, maguktól elmúlnak. Nagyon ritka, hogy a betegség súlyosabb szövődményekkel, például heveny májelégtelenségekkel járjon. A Hepatitisz-A az esetek legnagyobb részében gyógyszeres kezelés nélkül is meggyógyul, azonban fontos a betegség pontos azonosítása, mert a hepatitisz más altípusai más típusú kezelést igényelnek – ez utóbbiak akár krónikus gyulladásba is átmehetnek.

Igen fertőző

A Hepatitisz-A igen fertőző, könnyen továbbterjedhet, ezért fontos, hogy a megfelelő szabályokat betartsuk. A beteg ne menjen közösségbe, fokozottan ügyeljünk a személyes higiéniára, és a beteg által használt eszközöket, evőeszközöket mások ne használják.

A hepatitisz-A kezelése

A kezelés csak a kellemetlen tüneteket hivatott enyhíteni. Hepatitisz-A esetén néhány napos ágynyugalom, szükség szerint lázcsillapítás, bő folyadékfogyasztás és megfelelő energiabevitel szükséges. A gyógyszereket, láz- és fájdalomcsillapítókat azonban úgy kell megválasztani, hogy azok kíméletesek legyenek a szervezethez, a májkárosító gyógyszerek szedését pedig érdemes felfüggeszteni (ezt természetesen a kezelőorvossal kell egyeztetni).

Hepatitisz-A oltás

A Hepatitisz-A vírus a szervezetben ellenanyag-termelést vált ki, így aki egyszer átesik a betegségen, többet nem kapja el. Ugyanakkor lehetőség van arra, hogy ezt a védelmet mesterségesen alakítsuk ki, védőoltás segítségével. Azonban ez a védőoltás nem tartozik a kötelező oltások közé. Mindenképpen érdemes a Hepatitisz-A elleni védőoltást felíratni és beadatni, ha olyan országba utazunk, ahol a betegség gyakori, a higiéniás viszonyok pedig nem megfelelőek. A fertőzés elleni védelem az oltás beadását követően körülbelül 10 nappal alakul ki. Érdemes az első oltás után 4 héttel emlékeztető oltás beadatni. Ilyenkor a kialakuló védettség közel 100 százalékos, és 20 évig fennáll.


close