Hepatitis?

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

25 hetes terhes vagyok. Az AFP vérvétellel vették le a Hepatitis vizsgálathoz is a vérmintámat, aminek 5 hét múlva érkezett eredménye, illetve nem érkezett eredmény, csak egy újabb vérminta kérelem az ANTSZ-től. A második vérmintával egy időben a nőgyógyászom is kért egy teljes körű hepatitis vizsgálatot. Az elküldött minta ismét eredmény nélkül érkezett meg, csak egy harmadik vérmintát kértek, a kórházon belüli teljes körű vizsgálat eredménye negatív lett. Felhívtam a Hepatitis központot, akiktől a harmadik minta kérelem érkezett, hosszas beszélgetés után derült ki, hogy az első minta vizsgálata pozitív eredménnyel zárult, a második minta vizsgálatának eredménye viszont negatív lett, ezért van szükségük egy újabb mintára. Holnap veszik le az újabb mintát.

Kérdésem a következő:

Mitől lehetett pozitív az első tesztem? 2 éve szültem a kislányomat, akkor minden probléma nélkül zajlott ez a vizsgálat is. 2 éve itthon vagyok a gyerekkel, monogám kapcsolatban élek, kizártnak tartom, hogy bárhogyan megfertőződhettem volna.Az álpozitív eredmény jelezhet-e más betegséget, amit esetleg nem szűrnek a terhesség alatt? Ha negatív lesz a harmadik eredmény is, akkor szükséges-e tovább aggódnom, nyomoznom, vagy felejtsem el az egészet?
Nagyon megvisel ez az eljárás, hogy nem közölnek semmit velem, a fejem felett analizálgatják az újabb és újabb vérmintákat és semmilyen tájékoztatást nem adnak, senki nem ül le velem és mondja el röviden, hogy mi történt, mi történik.
2011. 05. 12. | 01:13

Kedves Kérdező!
Az C vírus vizsgálatok a vírus ellen termelődött ellenanyagokat mutatják ki. Ezek a vizsgálatok nem alkalmasak annak eldöntésére, hogy valakinél aktív vírusfertőzés áll-e fenn, csupán arra utalnak, hogy a páciens valamikor találkozott a vírussal. A vizsgálat eredményét rendszerint”reaktív” illetve”pozitív” vagy”negatív” formában adják meg. A”gyengén pozitív” eredmény esetén kérdéses, hogy valóban történt-e HCV-vírus fertőzés, ezért a szakmai testületek újabb ajánlásai szerint a gyengén pozitív teszteredményeket közlés előtt más eljárással végzett vizsgálattal újra igazolni kell.
HCV RIBA teszt egy további vizsgálati lehetőség a vírus ellen termelődött ellenanyagok jelenlétének igazolására. Az esetek többségében alkalmas annak eldöntésére, hogy a pozitív anti-HCV-vizsgálati eredmény valódi HCV-fertőzés következménye (pozitív RIBA) vagy tévesen pozitív (álpozitív, fals pozitív) jelzésnek tulajdonítható (negatív RIBA). Itt is előfordulhat azonban, hogy az eredmény alapján nem adható egyértelmű válasz a kérdésre (határérték RIBA).
Ha Önnek a következő vizsgálatai negatívak, akkor megnyugodhat. Aggodalomra nincsen oka.

Orvosszakértő 2011. 05. 13. | 22:00
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close