Májenzim-eltérések

Orvos válaszol rovat
50 éves hölgy vagyok, és kb. 5-6 éve kezdődtek a panaszaim: erős fejfájás, majd savas hányás, epehányás, kéthetente nyúlva feküdtem 2 napon át. Nem görcsölt a hasam, sem az epém, a mellkasomnál valami lezárást éreztem és az étel emésztetlenül ürült. A májfunkciós értékeim elég magasak voltak.

2009-ben vérvétel eredményeként: simaizom elleni antitest (GMA) meghatározása: pozitív . Alkoholt, gyógyszert nem szedtem előtte. Tornázgatok: jóga, pilátes, kertészkedés, kertes ház gondozása munka mellett.Nem hagyom el magam, igyekszem egészséges életre nevelni a családom. Mindig is székrekedéses voltam, a mai napig hol tea, mustármag, lenmag stb..

A mai napi vérvétel eredményeim: GOT: 50, GPT: 69, Alkalikus foszfatáz: 554, Gamma -. Gt: 236,

A folyadékfogyasztásom elég kevés. Kérdésem: ha a simaizom elleni antitest egyszer megjelenik a szervezetben, az végleg megmarad vagy kiürül? Vérvételen kívül más vizsgálatot nem végeztek. Beletörődjek vagy nyüzsögjek az orvosoknál és hova forduljak? 2009-ben Ursofalkot szedtem 1 évig, nem változott a vérképem, aztán abbahagytam, és máriatövis és egyéb alternatívával próbálkoztam. Jobb lett az eredményem, de a mostani emelkedett májfunkciós értékek egy kicsit megijesztettek. Szteroidot nem szeretnék szedni. Kérem segítsen, hogy az Ursofalkot szedjem-e továbbra is, milyen vizsgálatra lenne szükségem, hová forduljak. Nem voltam előtte soha beteg és a menstruáció elmaradása nem befolyásolhatja a változást.
2012. 09. 03. | 19:24

A májenzim-eltérések és a simaizom-elleni antitest (ez nálunk SMA) jelenléte autoimmun májgyulladásra utalhat. Az antitest egy kóros immunreakció következtében termelődik a szervezetben, a betegség lecsengésével párhuzamosan eltűnhet. Mindenképp hepatológiai gondozást javasolnék, rendszeres labor és hasi ultrahang vizsgálattal, az ezeknek megfelelő terápiás konzekvenciákkal.

Orvosszakértő 2012. 09. 05. | 15:54
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close