Hepatitis C

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

2010. októberében véradáson vettem részt, ezt követően kb. 2 hónap múlva kaptam levelet, hogy nem lehetek véradó, mert bizonytalan eredményt adott a teszt hepatitis C-re. A levél után voltam a véradó állomáson, ahol azt tanácsolták, hogy éljek úgy mint eddig, ez semmit nem bizonyít, mert a teszt minden RNS vírusra érzékeny és akár más vírus is közrejátszhatott az eredményben. Új vizsgálatot nem javasoltak.Kérdéseim: ez így igaz? Nyugodt lehetek? Igaz-e, hogy a hepatitis C akár spontán módon is gyógyulhat? Van-e olyan gyógyhatású készítmény, gyógynövény, ami vírusölő hatású és segítene a megoldásban? Ha valóban pozitív lennék, szexuális kapcsolatomban normál szeretkezéssel megfertőzöm a partnerem? (ondóval, nyállal terjed-e?) Lehet -e egészséges gyermekem, vállalhatok-e gyermeket? Kerestem a tüneteket, de ellentmondó válaszokat találtam. Ha nehezebb ételt fogyasztok akkor a jobb bordaív alatt enyhe nyomás lesz, mely 6-8 óra múlva rendeződik - ez lehet-e tünet?
Megjegyzem 4 éve epeműtéten estem át-vagy ez utóbbival függ össze? Ezen kívül az arcomon mindkét oldalt a járom csont környékén időnként piros száraz foltok jelennek meg - nem tudom mihez kötni a megjelenést és ugyanígy a bal kézfej gyűrűs új tövében és a jobb tenyérélen - a bőrgyógyász roseolás ekzemaként diagnosztizálta- helyesen?Datálható-e az esetleges fertőződésem időpontja? Végül ha a pozitivitást vesszük figyelembe, mikor, milyen tünetekre, életkilátásra van esélyem?

2011. 05. 01. | 09:00

Kedves Kérdező!
Az eredmény hátterében valóban lehet időnként látni fals pozitivitást, ami nem jelent igazolt fertőzést. Én azonban akkor lennék nyugodt az Ön helyében, ha ezt a vizsgálatot megismételnék, esetleg egy pontosabb módszerrel, mert csak a negatív eredmény után lehetünk teljesen nyugodtak.
A szexuális úton történő fertőzés egyébként ebben az esetben ritka.
A tüneteinek hátterét javaslom belgyógyásszal tisztázza, erre itt nincs lehetőség, hogy teljes biztonsággal bármit is mondjak róla. Valóban okozhatja az epehólyag hiánya.
Ha majd igazolódik esetleg a májgyulladása (bár nem kell tőle tartania), akkor térjünk vissza az életkilátásaira.

Orvosszakértő 2011. 05. 07. | 18:21
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close