Hasmenés, furcsa széklet

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!

Kérdezni szeretnék a "nyavajámmal" kapcsolatban. Hónapra pontosan 1 éve kezdődött. Egy délután evés közben jött rám hirtelen hasmenés. Vöröses színű, gennyes. Félóra múlva kellett megint, szintén még evés közben. Emlékszem, hogy székletürítés közben iszonyú erős, szúró érzést éreztem a borda tájékomon jobb oldalt, de olyan erőset, amely összerántott. Utána napokig, ha behúztam a hasam éreztem azt az érzést, igaz már gyengébben. Természetesen voltam több vizsgálaton. Az első rutin laborom nem mutatott semmit, a második laboromon, ami nagy labor volt, ott egy jelentősen emelkedett bilirubin szint volt, ami feltűnő volt, volt még 1 kis eltérés koleszterin terén. Voltam gasztron, vastagbéltükrözésen, nem találtak semmit. Adtam be széklet mintát, minden rendben volt. Megnézték a májfunkciókat, azt mondták, hogy nem kell aggódnom (teljesen jók), valószínűleg Gilbert-kór. A széklethez még elmondanám, hogy akkoriban sokáig fakó, világos színe volt, gennyes szagú (ami a mai napig megvan), s csak fokozatosan tért vissza a normális színe. Tavaly nyáron vissza kellett mennem kontrolra a gyerek gasztóra, - vissza kell járnom a laktóz érzékenységemmel - ahol elmondtam a doktornőnek, hogy mi van velem. Ő azt mondta, hogy valószínűleg valami vékonybélfertőzés, kaptam normixot és kliont. Valamennyi javult, jobbak lettek a mintáim. Csináltunk gyümölcscukor tesztet - fújóst - minden rendben volt ott is. Megnyomkodott mindenhol - ektomorf testalkat vagyok - de nem talált semmi rendellenest.
A nyavajám kezdete óta eltelt 1 év. Tökéletesen jó az étvágyam, nem voltam azóta beteg sem (néha orrfolyás...). A mintám gyakran olyan, hogy az eleje tökéletes és folyamatosan hosszanti irányba változik a színe (fokozatosan barnáról narancsra) és minősége (normálisról olyan sima felszínű, kissé kenőccsé). Nem érzek sehol fájdalmat. Nem fogytam! Sőt, rengeteget fejlődtem izomtömeg és izomerő területén. Annyit szeretnék még mondani, hogy néha a bordám mögött, oldalt 1-2 másodperc erejéig érzek viszketést, de szinte egyből elmúlik, és néha mikor arra az oldalra fekszem, olyan különös érzés van a bordámnál, mintha nyomná valami. A kezemen, olyan mintha 1-2 bőrpólusban beszáradt volna vér. Ezek a bőrpólusos dolgok is akkor jelentek meg amikor elkezdődött. Megmutattam bőrgyógyásznak, azt mondta, hogy semmi különös, egészséges vagyok. Olykor közvetlen evés után puffadok és megy a hasam.
Szóval gyakorlatilag nincs semmi bajom, jó minden leletem, akkor mi lehet ez az egész? 20 éves vagyok, tavaly érettségiztem (stressz, még mindig?) jelenleg továbbtanulásra várok. Anyai ágon örököltem a "gondokat", anyukámnak az epehólyagját ki kellett venni, nagymamám hasnálymirigyes, nagypapám pedig cukorbeteg.
2012. 03. 05. | 00:02

Kedves Kérdező!
Véleményem szerint is egészséges, némi hajlammal a gyomor-bélrendszeri tünetképzésre. Az étkezés utáni puffadás illetve székelési inger, hasmenés, egy természetes reflex eredménye, a gyomor telődése intenzív vastagbél-mozgást vált ki. Ez annál erősebb minél gyorsabb az étkezés, illetve minél nagyobb az elfogyasztott mennyiség. Javaslom, egyen gyakran, nyugodtan, egyszerre keveset, fogyasszon pre- és probiotikumokat és rendben lesz a gyomor-bélrendszer.

Orvosszakértő 2012. 03. 06. | 12:11
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close