Hasi ultrahang eredmény

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő !

Ma voltam hasi uh-on. Az eredmény a következő:
A máj 4-es szegmentumában a véna cava inferior ventrális falán diszkrét benyomatot képezve 22X25 mm-es élesen határolt hyperreflectív góc. A képlet centrálisan kissé inhomogénen echoszegényebb.
Szeretném megkérdezni, hogy ez mit jelent, és milyen további vizsgálatokra számíthatok? 31 éves nő vagyok, soha nem szedtem fogamzásgátlót, 2 szülésen vagyok túl.
2012. 01. 30. | 12:48

Kedves Kérdező!
A kérdésben nem említette, hogy az ultrahang vizsgálat során adtak-e véleményt erről a gócról. A felvételek ismerete nélkül a leírás alapján én elsősorban haemangiomára, vagyis erekből álló jóindulatú elváltozásra gondolok. Az ilyen gócban a máj erei szabálytalan elrendeződésben vannak, és ez a képalkotó vizsgálatok során többé-kevésbé jellegzetes képet ad. Ha ezek kicsik (1 cm-nél kisebbek), akkor elegendő ultrahangos követés. Az Ön esetében a 25 mm-es méret és a nem teljesen homogén kép alapján javasolható egy további megerősítés. Kontrasztanyagos CT vagy MR vizsgálat az esetek többségében egyértelműen igazolja a haemangiomát. Az MR előnye hogy nem sugárterhelő és az alkalmazott kontrasztanyagokkal a CT kontrasztanyagokhoz képest is ritkább az esetleges szövődmény. A fogamzásgátló tabletták egyébként leginkább adenomákhoz, a máj jóindulatú daganatainak kifejlődésére hajlamosíthatnak, de ahogy leírja, ez az Ön esetében nem játszhatott szerepet.

Orvosszakértő 2012. 01. 31. | 19:40
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close