Borda és gerinc közötti erős fájdalmak

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor, Doktornő!

Hónapokkal ezelőtt erősödött évekkel ezelőtt kezdődő problémám - étkezés utáni felpuffadás, végbél görcs, eleinte bizonyos ételekre, majd mindenre. 41 éves vagyok. Ezzel egy időben a has jobb oldalánál görcsös fájdalmak voltak, és hátul jobb oldalon a borda és gerinc közötti lágy részen is erős fájdalmaim voltak.
Eleinte tehát ez időszakos volt, de 3 hete állandó a fájdalom, érintésre is érzékeny. Hányás, láz nincsen, székletem változó. Nem eszem sok zsírosat, nem fogyasztok alkoholt, stb. Sok rostosat eszem, sok zöld teát iszom, sportolok, nincs túlsúlyom!
El vagyok keseredve. Mit tegyek? Évekre visszamenő az a panaszom amit én a felszálló vastagbélnek gondolok, ahol fáj és görcsöl, de lehet hogy ez mindig epe volt!?
Bél tükrözése is részt vette két éve, és természetesen ultrahangon is, bár akkor nem kellett étkezés nélkül megjelenni, ebből gondolom, hogy az epét nem nézték.
Körzeti doktornőm adott ultrahangra beutalót, de még több hetet kell rá várnom, időpont hiány miatt.
Már egy hete diétázom így szegényesebb az étrendem, véleményem szerint jól étkeztem, de a fájdalmaim egyáltalán nem csökkentek.
Szinte úgy érzem ott valami zsugorodik, húzó érzés. Elöl pedig nagyon valami tapintható ki.
Szeretném megkérdezni mit tegyek az ultrahang vizsgálatig?
Azt is szeretném megkérdezni, hogy a felszálló vastagbél betegsége kizárható e, és hogyan?
Szeretném még megtudni, hogy ha nem találnak epekövet, akkor hogyan tovább, mi lehet a baj?
2012. 06. 20. | 14:27

Kedves Kérdező!
A panaszai alapján valóban felmerül epekőbetegség lehetősége, és ez hasi ultrahang vizsgálattal állapítható meg. Próbáljon minél hamarabbi időpontot kérni, esetleg magánrendelésre menni.
Addig is kerülje a zsíros, fűszeres és puffasztó ételeket. Epekő okozta görcsök esetében hatékony a drotaverin hatóanyagú görcsoldó(gyógyszertárban recept nélkül kapható). Ha nem találnak epekövet, akkor is lehet a háttérben epehólyag működési zavar, ez egyéb, speciális módszerekkel vizsgálható, ez esetben forduljon gasztroenterológushoz. A vastagbél ismételt vizsgálatának szükségességéről is ő tud dönteni.

Orvosszakértő 2012. 06. 21. | 14:49
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close