HepatitisB és C

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Cím!

Az alábbi kérdéssel fordulnék Önökhöz. 2009 januárjában ízületi fájdalom okának meghatározása miatt góckutatáson vettem részt. Ennek keretében az infektológián hepatitis B és C-re szűrtek. A C vírusra (IgG/ELISA - biokit) negatív eredményt kaptam. Hepatitis B-re az alábbi eredmény érkezett:
Hepatitis B vírus anti-HBc/ELISA (BioMerieux) - negatív
Hepatitis B vírus anti-HBs / ELISA (BioKit) - 872 mIU/ml - minősítés pozitív
Hepatitis B vírus surface antigén (HBsAg) konfirmálás / ELISA (Biomerieux) - negatív
Hepatitis B vírus surface antigén (HBsAg) / ELISA (Biomerieux) - pozitív
eredményt kaptam. Az orvos nem adott egyértelmű választ, hogy most státuszomat tekintve milyen csoportba tartozom. (Gondolok itt arra, hogy fertőzött vagyok-e, vagy hordozó, vagy oltásnak köszönhetően védett.)
Születési évem 1984, tehát még nem volt kötelező a védőoltás felvétele. Sajnos nincs meg az iskolai oltási könyvem, így nem tudom, hogy kaptam-e oltást. (Bár úgy rémlik, hogy igen.) Monogám kapcsolatban élek (férjem előtt nem volt más szexuális kapcsolatom, őt is szűrték, ő negatív lett.), intravénás szereket nem használok, nem volt vértranszfúzióm. A hepatitis B leírt tüneteit nem észlelem magamon. A fogamzásgátló tabletta szedését követően a májfunkcióim rendben vannak. (A fogamzásgátló tablettát kb. 7 évig szedtem. Magas májfunkciós eredmények miatt a házi orvos a felfüggesztését javasolta.)
Mivel gyermeket szeretnénk vállalni, így nem hagy nyugodni a kérdés, hogy ez a pozitív eredmény mit jelent. Tisztában vagyok vele, hogy a terheseket szűrik hepatitis B-re, de inkább az esetleges terhesség előtt szeretném mindezt tudni, tisztázni. A házi orvosom azt mondta, hogy tesztre nem tud elküldeni, max. az infektológiára utal be. Kisváros lévén, viszont a doktor úr személye miatt oda nem szeretnék visszamenni. Az lenne a kérésem, hogy legyen kedves az imént felvázolt eredményemet értékelni, illetve ez a pozitív eredmény a gyermekvállalási tervünket mennyire befolyásolja.

2011. 09. 20. | 19:46

Kedves Kérdező!
A lelet alapján Ön áteshetett hepatitis B virus fertőzésen vagy védőoltásban részesült. Nincsen jelenleg fertőzése, nincs oka aggodalomra.
Az antiHBc negativitás azt jelenti, hogy nincs jelenleg fertőzése, anti HBs pozitivitás megfelelő védettséget jelent, a HBsAg-re két eredményt ír, feltételezem , hogy a konfirmálásos eredmény volt a második. Miután az első eredmény pozitív volt, ami lehet szennyeződés, lipaemia, hemolizis következtében is, ezért egy megerősító vizsgálatot is végeztek, ami már negatív eredményt adott.

Orvosszakértő 2011. 09. 23. | 10:26
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close