Hepatitisz B eredetű májzsugorodás

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktornő/Úr!

Negyedévvel ezelőtt egy feltehetőleg Hepatitisz B fertőzés eredetű májzsugorodást állapítottak meg nálam. A laboreredményeim azóta ha lassan is, de folyamatosan javulnak. Elsőként a GGT értéke került be a normál tartományba. Ugyanakkor a többi adatok (GPT, GOT, bilirubin, laktát dehidrogenáz stb.) - bár javultak, de így is többszörösen túllépik a normál értéktartomány maximumát. Mire utal ez? Miért más a GGT. mint a többiek? Jelent-e ez valami biztatás arra vonatkozóan, hogy elérhető, hogy a többi érték is a normál tartományba kerüljön, vagy ezek egymástól függetlenül működnek?

Még annyit, hogy kifejezett májgyógyszert nem kapok, Spiront, Furont, Humapronolt, Huma-Pronolt, Huma-Folacidot és Ursofalkot szedek. Saját elhatározásból (nem az orvos ajánlására) mostanában Máriatövismagot szedek.
2012. 05. 10. | 00:09

Kedves Kérdező!
A laboreredményeket együttesen értékelve lehet a betegség aktivitására következtetni. Ha az értékek csökkennek, az mindenképpen jó jel. A GGT érzékenyebb jelzője a folyamat aktivitásának. Cirrhosisban ( májzsugorodásban) a májenzimek ( GGT, GOT, GPT, serum bilirubin) értéke nem feltétlenül magas. Gyulladás aktivizálódására jellemző az említett laborértékek megemelkedése. A javasolt gyógyszerek részben a szövődmények megelőzését segítik elő, részben a májműködés elégtelensége miatt adandók. A májzsugorodásnak hatásos terápiája jelenleg csak a májtranszplantáció. A máriatövismag szilimarint tartalmaz, mely májvédő hatással rendelkezik.

Orvosszakértő 2012. 05. 13. | 18:45
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close