Magas májenzim értékek

Orvos válaszol rovat
Üdvözlöm! 31 éves férfi vagyok. 2003-tól folyamatosan mindig magas GPT, GGT, GOT és Amiláz értékeket hoz a vérvétel eredménye. Legutóbb 120 volt a GPT és 101 a GGT. 200-300%-kal magasabb a határértéknél. Korábban is mindig jóval magasabb volt. Ez ‒ ahogy utána olvastam ‒ májkárosodásra utal. Alkoholt kis mértékben fogyasztottam, heti pár alakalommal 1 pohár bort vagy annyit sem. Olvastam, hogy gyógyszer is okozhatta, de nem tudok mire gondolni, esetleg arra, hogy több műtétem volt (vakbél, térd) és akkor altatógázt kaptam.
Az Amiláz is minden vérvizsgálatkor hasonlóan jóval a határérték felett volt. UH-on nem láttak semmi kórosat. Kérdéseim: Biztosan jelzik-e ezek az értékek a májkárosodást? Mitől lehet? Hogyan lehetne kivizsgálni pontosan, mi a baj és helyre lehet-e hozni? Háziorvos nem tulajdonít nagy jelentőséget mert a bilirubon jó.
Köszönettel:
...
2010. 11. 18. | 15:44

Kedves Kérdező!
A magasabb GPT és GOT érték mindenképp májsejtkárosodásra utal, így további kivizsgálást igényel. Okozhatja vírusfertőzés, toxin, anyagcsere-zavar (májelzsírosodás, réz- illetve vasfelszívódási zavar), autoimmun betegség is. Ezek nagy többsége vérvétel során igazolható vagy kizárható. Ha végképp nem sikerül diagnózishoz jutni, akár májbiopszia is szükségessé válhat.

Orvosszakértő 2010. 11. 21. | 13:17
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close