Epe diéta

Az epe diéta epeköves roham és epehólyag-eltávolítás után válhat szükségessé. Az epe diéta betartásával elkerülhetők a további fájdalmas rohamok, valamint az epekő további képződése.

Az alábbiakban arról olvashat, milyen irányelveket kell követni a helyes epe diéta betartása során.

Az epekőképződés hátterében a túl sok zsíros étel elfogyasztása, valamint a csökkent élelmi rost bevitel áll. Védelmet adhatnak az epekőképződéssel szemben a zöldségek és a gyümölcsök, illetve a teljes kiőrlésű gabonafélék.

Az epe diéta irányelvei

  • A napi táplálékmennyiséget több, de kisebb étkezéssel vigyük be. A legideálisabb, ha naponta négyszer, ötször eszünk.
  • Minimálisra kell csökkenteni a napi zsírbevitelt. Emésztési gondot okoznak az éretlen gyümölcsök, a száraz-hüvelyesek elfogyasztása. Gyakran okoznak kellemetlenséget a kelt tésztafélék.
  • A fűszerek használatát is minimalizálni kell. Csökkenteni kell a pirított hagyma és az erős, csípős fűszerek alkalmazását.

Diéta epeköves roham után

Az epeköves görcsrohamot követő periódusban az elegendő folyadékbevitel nagyon fontos, főként, ha a görcsrohamot hányás kísérte. A legjobb választás a folyadékpótlásra az ásványvizek közül a szénsavmentes változatok. A teát viszont mellőzni kell, ugyanis egyeseknél önmagában is kiválhat rohamot.

A rosszullétet követő napon el lehet kezdeni az étkezést. Napi többszöri, kis mennyiségű élelmiszer fogyasztása a legjobb, legfeljebb 20-30 g napi zsírbevitel az ajánlott. Célszerű folyékony vagy pépes állagú ételeket fogyasztani. Sovány húsból készítsen levest, egyen párolt zöldséget, főtt burgonyát, a sovány-pépes húst részesítse előnybe, az érett gyümölcsöket válassza.

Fokozatosan lehet visszatérni az eredeti étrendre, de a rohamokat kiváltó ételt kerülje.

Epehólyag eltávolítás utáni diéta

Naponta 6-8 étkezés javasolt a műtétet követően pár hétig. Eleinte az epeköves görcs után ajánlott diétához hasonló étrendet kell követni. Később fokozatosan lehet bővíteni az étrendet. Naponta 4-5 étkezés a legideálisabb, figyeljünk arra, hogy kis mennyiségű adagokat vegyünk magunkhoz.

Fontos tudni, hogy még képződhetnek kövek az epehólyag eltávolítása után is. A megfelelő étrend segítségével törekedni kell a megelőzésre. Fő elv, hogy az ételek legyenek zsírszegények és élelmi rostban gazdagok. Naponta 50-60 g zsír bevitele javasolt.

Az epehólyag műtéten átesett személyek fogyaszthatnak kenyérféléket, esetleg zsírszegény kekszet és zsírszegény tejtermékeket. Tejet nem, csak alapanyagként. Rizs, búzadara és érett gyümölcs is engedélyezett. Kerülni kell azokat az élelmiszereket, amelyeknek magas a zsírtartalmuk. Ilyen például a szalonna, és a tepertő, valamint a tejszín és a zsíros sajtok.

Szintén mellőzni kell az éretlen gyümölcsök, a kelt tésztaféleségek, a száraz-hüvelyesek, a magas rosttartalmú és illóolajban gazdag főzelékfélék, a káposztafélék fogyasztását. A fűszerezést is mérsékelni kell. Elsősorban az erős fűszerpaprika, a csípős paprika, a fekete bors és a pirított vöröshagyma válthat ki panaszokat.

Egyes tápanyagok panaszt válthatnak ki az egyik betegnél, a másiknál nem. Ilyen élelmiszerek egyebek között a tojás, a tej, a paprika, a paradicsom, a vöröshagyma és a fokhagyma. A fűszerek közül a fahéj, a szegfűszeg, a majoránna, a bazsalikom és az édeskömény.

Az epe diéta epeköves roham és epehólyag-eltávolítás után válhat szükségessé. Az epe diéta betartásával elkerülhetők a további fájdalmas rohamok, valamint az epekő további képződése.

Az alábbiakban arról olvashat, milyen irányelveket kell követni a helyes epe diéta betartása során.

Az epekőképződés hátterében a túl sok zsíros étel elfogyasztása, valamint a csökkent élelmirost-bevitel áll.

Védelmet adhatnak az epekőképződéssel szemben a zöldségek és a gyümölcsök, illetve a teljes kiőrlésű gabonafélék.

Az epe diéta irányelvei

  • A napi táplálékmennyiséget több, de kisebb étkezéssel vigyük be. A legideálisabb, ha naponta négyszer, ötször eszünk.

  • Minimálisra kell csökkenteni a napi zsírbevitelt. Emésztési gondot okoznak az éretlen gyümölcsök, a szárazhüvelyesek elfogyasztása. Gyakran okoznak kellemetlenséget a kelt tésztafélék.

  • A fűszerek használatát is minimalizálni kell. Csökkenteni kell a pirított hagyma és az erős, csípős fűszerek alkalmazását.

    .

Diéta epeköves roham után

Az epeköves görcsrohamot követő periódusban az elegendő folyadékbevitel nagyon fontos, főként, ha a görcsrohamot hányás kísérte. A legjobb választás a folyadékpótlásra az ásványvizek közül a szénsavmentes változatok. A teát viszont mellőzni kell, ugyanis egyeseknél önmagában is kiválhat rohamot.

A rosszullétet követő napon el lehet kezdeni az étkezést. Napi többszöri, kis mennyiségű élelmiszer fogyasztása a legjobb, legfeljebb 20-30 g napi zsírbevitel az ajánlott. Célszerű folyékony vagy pépes állagú ételeket fogyasztani. Sovány húsból készítsen levest, egyen párolt zöldséget, főtt burgonyát, a sovány-pépes húst részesítse előnybe, az érett gyümölcsöket válassza.

Fokozatosan lehet visszatérni az eredeti étrendre, de a rohamokat kiváltó ételt kerülje.

Epehólyageltávolítás utáni diéta

Naponta 6-8 étkezés javasolt a műtétet követően pár hétig. Eleinte az epeköves görcs után ajánlott diétához hasonló étrendet kell követni. Később fokozatosan lehet bővíteni az étrendet. Naponta 4-5 étkezés a legideálisabb, figyeljünk arra, hogy kis mennyiségű adagokat vegyünk magunkhoz.

Fontos tudni, hogy még képződhetnek kövek az epehólyag eltávolítása után is. A megfelelő étrend segítségével törekedni kell a megelőzésre. Fő elv, hogy az ételek legyenek zsírszegények és élelmi rostban gazdagok. Naponta 50-60 g zsír bevitele javasolt.

A műtéten átesett személyek fogyaszthatnak kenyérféléket, esetleg zsírszegény kekszet és zsírszegény tejtermékeket. Tejet nem, csak alapanyagként. Rizs, búzadara és érett gyümölcs is engedélyezett. Kerülni kell azokat az élelmiszereket, amelyeknek magas a zsírtartalmuk. Ilyen például a szalonna, és a tepertő, valamint a tejszín és a zsíros sajtok. Szintén mellőzni kell az éretlen gyümölcsök, a kelt tésztaféleségek, a szárazhüvelyesek, a magas rosttartalmú és illóolajban gazdag főzelékfélék, a káposztafélék fogyasztását. A fűszerezést is mérsékelni kell. Elsősorban az erős fűszerpaprika, a csípős paprika, a fekete bors és a pirított vöröshagyma válthat ki panaszokat.

Egyes tápanyagok panaszt válthatnak ki az egyik betegnél, a másiknál nem. Ilyen élelmiszerek egyebek között a tojás, a tej, a paprika, a paradicsom, a vöröshagyma és a fokhagyma. A fűszerek közül a fahéj, a szegfűszeg, a majoránna, a bazsalikom és az édeskömény.

Kérdése van? Szakértőnk válaszol

Hasznos volt a cikk?Ossza meg másokkal is!

Címkék

close