Gyomorproblémák kevés alkoholtól?

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor Nő/Doktor Úr!
Érdekes problémával fordulok Önhöz. Fogalmam sincs mi okozhatja, és miért van.
Körülbelül egy éve az van, hogy ha valamilyen buli alkalmával (ami elég ritka, kb. 2-3 havonta) iszom valamilyen italt (tömény italra gondolok) két-három pohárral, akkor rettenetesen rosszul leszek. Most lehet azt gondolja, hogy hát igen, nem kéne berúgni, de teljesen távol állok a részegségtől. Semmi erre utaló jelet nem tapasztalok, még csak spicces sem vagyok, mégis rettenetesen rosszul leszek, a torkomban érzem a gyomrom. Ez körülbelül egy éve van. Minden egyes ilyen alkakommal rendkívül kellemetlenül érzem magam, mert egy két ital után már a „torkomban a gyomrom”. És ezt általában hányás és hasmenés követi. És ismétlem tényleg nem vagyok részeg. Elég kellemetlen, mert azelőtt nem volt ilyen. És tényleg nem hetente fordul ez elő, hanem, ha valamilyen alkalomból szórakozni megyünk, ami nem gyakoribb 2-3 hónapnál. Nos ez érdekelne, hogy mitől van? Gyanakodtam a fogamzásgátló tablettára is. Már 6 éve szedem. Talán nem megfelelő már? Egyébként kb. 4 éve, mikor valamiért vérképet néztek nekem, már akkor nem volt jó egy májeredményem a háromból. Akkor azt mondta az orvosom, hogy ezzel nem kell foglalkozni, ez nem probléma.
Abban biztos vagyok hogy újra el kellene mennem orvoshoz, mert ez így nem mehet tovább, hogy mindig miattam „szakad” meg a buli. De annyira szégyenlek ezzel elmenni orvoshoz. Mégis mit mondjak neki? Valószínűleg azt fogja mondani, hogyha nem bírom az alkoholt, akkor ne igyak. De itt tényleg nem arról van szó, hogy vedelnék.
Előre is közsönöm a segítségét!
Tisztelettel:
...
2010. 11. 22. | 15:53

Kedves Kérdező!
A hosszan tartó fogamzásgátló-szedés valóban okozhat máj-problémákat, melyek akár súlyos mértéket is ölthetnek, tehát legalább egy vérvétel illetve hasi UH vizsgálat indokolt. Az alkohol okozta panasz hátterében lehet reflux betegség vagy gyomorhurut is, amit endoscopos vizsgálat során igazolhatunk, de lehet jobban jár, ha kerüli a tömény szeszes italok fogyasztását (tényleg ezzel fogja minden orvos kezdeni).

Orvosszakértő 2010. 11. 23. | 15:22
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close