Fluimucil

Epegyulladás

Az epegyulladás kifejezés félrevezető és orvosilag pontatlan, hiszen nem az epe gyulladt, hanem az epét termelő és továbbító szervek. Epegyulladásnak rendszerint az epehólyag-gyulladást, ritkábban az epeúti gyulladást nevezik.

Kiváltó okok és tünetek

Az epehólyag gyulladása legtöbbször epekő kialakulásához köthető. Azonban a gyulladás később baktérium által okozott fertőzéssé alakulhat. Ez a felülfertőzés már gennyes váladékkal jelenik meg. Jellegzetes panaszok az epehólyag gyulladása esetén magas láz, hányinger, hányás, illetve az epe görcsös fájdalma.

Kapcsolódó tartalmak

Az epeút gyulladása ezzel szemben olyan tüneteket produkál, mint a felhasi fájdalom, a bőr sárgás elváltozása, lázas állapot. Ezeket a panaszokat az epeút elfertőződése okozza.

Az epegyulladás kezelése

Az epe gyulladása esetén esetenként az epehólyagot rögtön eltávolítják műtéti úton. Ha erre nincs lehetőség, akkor a kezelés először gyógyszerekkel kezdődik. Ekkor a beteg antibiotikumokat, fájdalomcsillapító gyógyszereket kap, ezután pedig szigorú diétát kell követnie. A gyógyszeres kezelést néhány hét múlva operáció követi.

Az epehólyag-gyulladásról bővebben az epehólyag gyulladás oldalon olvashat, míg a betegség jellemző tüneteiről az epehólyag gyulladás tünetei oldalon találhat további tudnivalókat.

Hasznos volt a cikk?Ossza meg másokkal is!

Címkék

close