A hasnyálmirigy-gyulladásnak különböző formái és szakaszai vannak, ennek megfelelően a betegeknek hosszabb-rövidebb időre meg kell változtatniuk életmódjukat ahhoz, hogy a megbetegedést jellemző tünetek – erőteljes fájdalom, fogyás, hányinger, hányás, esetleg hasmenés, hasi nyomásérzékenység – enyhüljenek, megszűnjenek.
A tünetek enyhüléséhez speciális diétára van szükség, célja a hasnyálmirigy nyugalomba helyezése és a tápláltsági állapot romlásának megállítása. A diéta energiatartalmát a beteg tápláltsági állapotának megfelelően, egyénileg kell meghatározni, amit az orvosi szakvélemény alapján általában dietetikus végez el.
Az étrend összeállításánál figyelembe kell venni a gyakran előforduló kísérőbetegségeket (cukorbetegség, fekélybetegség stb.) is. Ajánlott naponta többször, kisebb adagok fogyasztása, és étkezési napló vezetése, az élvezeti szerek teljes elhagyása.
Hasnyálmirigy-gyulladás utáni diéta szakaszai
A speciális diéta alkalmazásakor három szakasz különül el a tünetek és laboratóriumi értékektől függően. Akut szakaszában a szájon át történő táplálás nem javasolt, a folyadékot és elektrolitpótlást a tápcsatorna kikerülésével kell a szervezetbe juttatni – például intravénás infúziókkal. Ha ez a szakasz hosszabb ideig is fennáll, akkor szondatáplálással közvetlenül a vékonybélbe juttathatók a tápanyagok, amelyek így a hasnyálmirigy nyugalma mellett szívódhatnak fel.
Az akut szakasz után fokozatosan kell áttérni a szájon át történő táplálásra. Először összetett szénhidrátokat kell fogyasztani, majd fehérjéket és legvégül a zsírokat is be lehet építeni az étkezésbe. Szénhidrát beépítésekor eleinte üres majd cukrozott teát, utána már friss, átszűrt gyümölcs- és zöldségleveket is lehet inni, majd sorban jöhetnek a különféle levesek, a rizs, a burgonya és a kenyér.
Ha egyidejűleg cukorbetegség is fennáll, illetve az inzulin-termelés is károsodott, akkor bizonyos cukrok nem fogyaszthatóak és a szénhidrát mennyiségét is vissza kell szorítani.
Zsírszegény étkezés
A fokozatos fehérjebeépítés során csak zsírszegény húsok, tej 50-100 ml mennyiségben, sovány tehéntúró, sovány sajt, zsiradék nélkül készített leves-, vagy főzelék fogyasztható. Mindenképpen kerülni kell a hozzáadott zsiradékokat, ez ugyanis az egyik kiváltója lehet a gyulladásnak.
A beteg étrendjének eleinte maximálisan 30-40 g zsiradékot szabad tartalmaznia, beleértve az élelmiszerekben lévő rejtett zsírokat is.