A zsírmáj és az étkezés kapcsolata

A zsírmáj túlzott zsírfelhalmozódás (lipidfelhalmozódás) a májsejtek belsejében. Okozhatja krónikus alkoholfogyasztás (az alkoholos májkárosodás első fázisa), de a nyugati társadalmakban egyre gyakoribb a nem-alkoholos zsírmáj (NAFLD) diagnózisa.

Az alábbiakban a nyugati társadalmakban népbetegségnek számító zsírmájról olvashat.
A nem-alkoholos zsírmáj leggyakoribb oka a hasi elhízás miatti inzulinrezisztencia. Ez gyakran jár együtt 2. típusú cukorbetegséggel, valamint kóros vérzsír és koleszterin-szintekkel.

A nem-alkoholos zsírmájnak – ritkábban – egyéb okai is vannak:

  • éhezés,
  • teljes gyomor-bélrendszert kikerülő (parenterális) táplálás,
  • gyors testsúlycsökkenés,
  • kövérség miatti gyomorműtétek, valamint bélműtétek utáni állapot,
  • bizonyos gyógyszerek szedése,
  • toxinok,
  • anyagcsere betegségek,
  • genetikai okok,
  • terhesség,
  • gyulladásos bélbetegség,
  • fertőzések stb

A kialakult zsírmáj a kiváltó okok megszűntetése után meggyógyulhat, ellenkező esetben a máj gyulladásos megbetegedése, majd hegesedése májzsugor kialakulásához vezethet jelentősen megnövelve a májrák kialakulásának kockázatát.

A zsírmáj és az egészségtelen táplálkozás

A helytelen táplálkozás miatt létrejövő elhízás már népbetegségnek számít, a zsírmáj problémája az elhízottak 70 százalékát érinti. A zsírmáj rendszerint nem okoz panaszt. Ritkán sárgasággal, hányingerrel, hányással, fájdalommal és a has nyomásérzékenységével jár.

Hogyan diagnosztizálják a zsírmájat?

A fizikális vizsgálat során megnagyobbodott májat észlelünk májfunkciós laboratóriumi eltérésekkel vagy anélkül, a hasi UH diagnosztizálja a felvetett kórállapotot, így általában (egyértelmű esetben) szövettani mintavétel nem történik.

Hogyan kezelhető a zsírmáj?

A kezelés elsősorban életmód-változtatást és testsúlycsökkentést jelent, mely két komponensből tevődik össze. Nagyon fontos a rendszeres mozgás, a fizikai aktivitás fokozása: a kitartást igénylő sportok, a kiadós séta a heti 2-3 alkalommal végzett kocogás megelőzni a máj elzsírosodását és kezeli is azt. Ugyanennyire fontos komponens a megfelelő diéta bevezetése is: naponta többszöri, kismennyiségű étkezés javasolt.

Jó hatásúak az alacsony glikémiás indexű (a vércukor-szintet lassan emelik) élelmiszerek (pl. zöldségfélék, magvak és a gyümölcsök), kerülendők a magas glikémiás indexűek (a vércukor-szintet gyorsan emelik) (pl. fehér kenyér, hántolt rizs, finomított cukor). Az étrend legyen fehérjében gazdag és zsírszegény. A legtöbb vitaminból nagyobb mennyiség szükséges a májsejtek regenerálódásához. Javasolt napi 2 liter folyadék bevitele, az alkohol kerülendő.

Dr. Szigeti Nóra

Kérdése van? Szakértőnk válaszol

Hasznos volt a cikk?Ossza meg másokkal is!

Címkék

close